Σήμερα 2 Απριλίου 2019 το σχολείο μας γιόρτασε την παγκόσμια μέρα παιδικής λογοτεχνίας με μια ολοήμερη εκδήλωση γεμάτη δράσεις που είχαν σχέση με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Στόχος των δράσεων ήταν η γνωριμία όλων των παιδιών με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, κάτι που ειδικά στις μέρες μας που οι οθόνες κάθε είδους έχουν κατακλύσει τη ζωή των παιδιών, είναι κάτι παραπάνω από  σημαντικό.

Στην αρχή, τα παιδιά όλου του σχολείου χωρίστηκαν σε 3 ομάδες το κάθε τμήμα. Ξεκινώντας από τα παιδιά της έκτης τάξης αρχίσαμε να γράφουμε μια ιστορία που είχε κοινούς ήρωες, τον Κάλο και τη Χώρη, έχοντας στη διάθεση μας 4  κοινές λέξεις. Έτσι, άρχισαν να γράφονται 6 παράλληλες ιστορίες με τα ίδια υλικά αλλά με διαφορετική εξέλιξη. Στη συνέχεια, οι ιστορίες μεταφέρονταν από τάξη σε τάξη και σε 10 λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους προχωρούσαν την ιστορία. Παράλληλα, τα παιδιά των μεγάλων τάξεων διάβαζαν στα παιδιά των μικρών τάξεων ιστορίες από βιβλία της βιβλιοθήκης μας.

Στο διάλειμμα έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που ονομάσαμε «ακούγοντας τον ήχο των σελίδων». Τα παιδιά πέρασαν το διάλειμμά τους διαβάζοντας ήσυχα ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο δίωρο οι μαθητές κάθε τάξης ήρθαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου για να την γνωρίσουν και να μάθουν για το πώς  λειτουργεί το δανειστικό της τμήμα. Συγχρόνως, τους μοιράστηκε από ένα βιβλίο με τον τίτλο του οποίου και εργαζόμενοι ομαδικά σαν τάξη έφτιαξαν μια παραμυθοσαλάτα, μια ιστορία δηλαδή που είχε σαν βασικά συστατικά τους τίτλους των βιβλίων τους.

Στο τελευταίο δίωρο τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου άκουσαν ένα τραγούδι που διασκεύασαν τα παιδιά της έκτης, ειδικά για αυτή τη μέρα, διαβάσαμε τις ιστορίες που έφτιαξαν όλη τη μέρα τα παιδιά και μοιράστηκαν σελιδοδείκτες που είχαν φτιαχτεί από τα ίδια τα παιδιά. Η εκδήλωση έκλεισε με τις μαμάδες του συλλόγου γονέων να δίνουν τα παιδιά το βραβείο του καλύτερου αναγνώστη!

Η αποτίμηση που έγινε από τα παιδιά έδειξε ότι το ευχαριστήθηκαν και ίσως για κάποια από αυτά να γίνει η αφορμή να γίνουν φανατικοί αναγνώστες!